kulturális örökség

A vertcsipke készítés hazánkban mintegy 400-500 éves múltra tekint vissza. Azóta ékesíti ruházatunkat, teszi szebbé, meghittebbé legbelsőbb környezetünket, templomainkat, lakásainkat. Ez idő alatt a vertcsipke divatja hol felvirágzott, hol lehanyatlott. A XIX. században feltalált csipkekészítő gépek azonban csaknem teljesen kiszorították a piacról a házi vertcsipkét. A kézi csipke készítése feledésbe merült volna, ha nem akad néhány lelkes, áldozatkész ember, akik az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején csipkeiskolát és tanfolyamokat szerveztek, hogy e régi nemes technikát új életre keltsék.
Egy ilyen tanfolyamon vett rész Isó Margit evangélikus papkisasszony is, aki csipkeverő tudományát aztán 1939-ben Mencshelyre is elvitte. Az általa meghirdetett tanfolyamra örömmel jelentkeztek a mencshelyi lányok. Bárki jöhetett ide, aki elvégezte már az elemi iskolát. A még iskolás lányokat Szász tanító nem engedte csipkézni, mert az a tanulás rovására ment volna.
A szorgos lánykezek a szélcsipkék után különböző terítőket is készítettek. De nemcsak a csipkeverést tanulták meg, hanem a csipketervezést is. A tanfolyam végén kiállítást rendeztek a lányok gyönyörű munkáiból, amelyet az egész falu népe megcsodált. A tanfolyam záróeseménye volt a nagy sikerű, úgynevezett „Pettyes-bál”, amelyet az olvasókörben tartottak (a lányok erre az alkalomra piros pettyes ruhát kaptak).
Sajnos a csipkeverés a ’60-as években és a ’70-es évek elején nagyon háttérbe szorult a termelőszövetkezeti mozgalom miatt, inkább csak a téli estéken csipkéztek az asszonyok.
A modernizált világban pedig a csipkeverés utáni igény megszűnt. A jól csipkéző anyák lányai nem igazán vágytak arra, hogy megtanulhassák ezt a szép kézimunkát.
A Csipkeverő Baráti Kör azt tűzte ki céljául és feladatául, hogy a mencshelyi csipkeverő hagyományokat újraéleszti és átörökíti az utókor számára.

menvshelyicsipke

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Zsebe Péter
Tel.: +36 88 545-032
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája • Veszprém Megyei Levéltár • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája