A XX. századig Füreden három szénsavas forrást ismertek. Az első, az Őskút vagy Fürdőforrás a mai Szívkórház épülete alatt van. A Gyógy téren található Kossuth Lajos forrás vizét főleg ivókúrára használták, a kórház épülete előtt található Savós forrás vizét tüdőbetegségek gyógyítására alkalmazták.
A XX. században a három legrégebbi forrás befogása után Lóczy Lajos javaslatára még négy újabb kutat fúrtak. Az 1931. évi kutatások nyomán 14 helyen sikerült savanyúvizet és széndioxid kitörést kimutatni. Ma a füredi gyógyvizet fürdőkúra formájában főként szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmazzák. Ivókúraként emésztőszervi bántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. A füredi kúra hatékonyságához a klimatikus tényezők, a csend, a jó levegő, a harmonikus szépségű táj nyugtató hatása is hozzájárul.
A jelentős ásványi anyag tartalmú füredi savanyúvíz "elismert, természetes ásványvíz", melyet a látogató a városban több helyen is megkóstolhat, a legnépszerűbb a Tagore sétányon lévő ivókút.

furedforras