épített környezet

A sümegi vár az ország egyik legszebb állapotban megmaradt középkori erődje, ami mint egy korona magasodik Sümeg városa fölé.
A várba a várkapun keresztül lehet bejutni, ahol az ember igazi középkori hangulatba csöppen. Található itt kovácsműhely, középkori konyha, pékműhely, de egy kínzókamra is. A legnagyobb élményt mégis a várfalakról nyíló mesés kilátás nyújtja, hiszen a vár a 270 méter magas Várhegyen terül el.
Keletkezéséről több legenda is kering, többek között az is, hogy Koppány vezér ideje alatt is állt már. Azonban első okleveles említése 1301-ből való.
Fénykora a török hódoltság idejére tehető, amikor is a törökök elfoglalták Veszprém városát, így a püspökség ide helyezte át székhelyét és nagyszabású átalakításba kezdett.
A vár szabálytalan sokszög alaprajzával, három nagyobb egységből áll: a külső-, és belső-, és fellegvárból. Végigjárván, az ember úgy érzi, mintha visszacsöppent volna egy kicsit a középkorba.
A sümegi vár látványa egy „hibátlan” erődítmény benyomását kelti. A korábbi állapotnak megfelelő rekonstrukcióját megkönnyíti az a szerencsés körülmény, hogy az 1950-es években alapos kutatást követően, néhai Koppány Tibor műemlékvédelmi szakember és Kozák Károly régész vezetésével az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elvégezték a vár helyreállítását. A falak ezt megelőzően is jobbára álltak és a várat ábrázoló egyetlen hiteles – G. Turco hadmérnök által a bécsi haditanács megbízásából 1569-ben készített – rajzon a tető formája is kivehető. Nagy értéke még, hogy hűen tükrözi a középkori magyar várak szerkezetét, az évszázadok alatt végbement átalakítások és bővítések módszerét, mértékét és jellegét.

sumegvar1

sumegvar2

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Zsebe Péter
Tel.: +36 88 545-032
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája • Veszprém Megyei Levéltár • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája