A sümegi vár az ország egyik legszebb állapotban megmaradt középkori erődje, ami mint egy korona magasodik Sümeg városa fölé.
A várba a várkapun keresztül lehet bejutni, ahol az ember igazi középkori hangulatba csöppen. Található itt kovácsműhely, középkori konyha, pékműhely, de egy kínzókamra is. A legnagyobb élményt mégis a várfalakról nyíló mesés kilátás nyújtja, hiszen a vár a 270 méter magas Várhegyen terül el.
Keletkezéséről több legenda is kering, többek között az is, hogy Koppány vezér ideje alatt is állt már. Azonban első okleveles említése 1301-ből való.
Fénykora a török hódoltság idejére tehető, amikor is a törökök elfoglalták Veszprém városát, így a püspökség ide helyezte át székhelyét és nagyszabású átalakításba kezdett.
A vár szabálytalan sokszög alaprajzával, három nagyobb egységből áll: a külső-, és belső-, és fellegvárból. Végigjárván, az ember úgy érzi, mintha visszacsöppent volna egy kicsit a középkorba.
A sümegi vár látványa egy „hibátlan” erődítmény benyomását kelti. A korábbi állapotnak megfelelő rekonstrukcióját megkönnyíti az a szerencsés körülmény, hogy az 1950-es években alapos kutatást követően, néhai Koppány Tibor műemlékvédelmi szakember és Kozák Károly régész vezetésével az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elvégezték a vár helyreállítását. A falak ezt megelőzően is jobbára álltak és a várat ábrázoló egyetlen hiteles – G. Turco hadmérnök által a bécsi haditanács megbízásából 1569-ben készített – rajzon a tető formája is kivehető. Nagy értéke még, hogy hűen tükrözi a középkori magyar várak szerkezetét, az évszázadok alatt végbement átalakítások és bővítések módszerét, mértékét és jellegét.

sumegvar1

sumegvar2