ipari és műszaki megoldások

petiso1A Pétisó a Nitrogénművek Zrt., Veszprém megye egyik legnagyobb ipari vállalata és foglalkoztatója, a magyar vegyipar meghatározó tagjának fő terméke, védjegye, amelyet 1932-ben szabadalmaztattak.

A Pétisó termék kémiai neve: Kalcium-ammónium-nitrát (CAN), Összetétele: 27% nitrogén (N); 5% kalcium (Ca), kalciumoxidban kifejezve: 7% CaO, 3% magnézium (Mg), magnéziumoxidban kifejezve: 5% MgO, hatóanyag-tartalma: ammónium-nitrát, dolomitliszt.
A társaság ammónia és salétromsav felhasználásával bonyolult technológiai folyamatokon keresztül állítja elő a Pétisó alapanyagát. Az eljárás során őrölt dolomitot, mészkövet is kevernek az alapanyagba, így nyerik az európai hírű műtrágyát, a Pétisót. A kiváló minőségű dolomit bakonyi bányákból kerül a műtrágyagyárba. A Pétisó évtizedek óta változatlan minőségű, sikeres termék. Napjainkban a Pétisó Nyugat-Európában és Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a korábban népszerű ammónium-nitráthoz képest. Nem véletlenül, hiszen számos tulajdonságát tekintve előnyösebb hatású.
A Pétisó fő előnye, hogy bármilyen növényre, alap- és fejtrágyaként is felhasználható, könnyen szállítható, tárolható és alkalmazható. A nitrogén mellett jelenlévő dolomittartalomnak köszönhetően csökkenti a talaj savasságát, ezért különösen ajánlott savanyú talajok kezelésére. Az elmúlt évtizedek folyamán a termék rendkívüli népszerűségre tett szert, és napjainkra a Pétisó fogalommá vált a magyar gazdálkodók körében. 2013-ban a Társaság több mint 400 ezer tonna Pétisót értékesített a hazai és az exportpiacokon (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Németország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia).

Korunkban a termésnövelő anyagok, műtrágyák szerepe rendkívüli módon felértékelődött az egész világon. Műtrágyák használata nélkül, hagyományos módszerek alkalmazásával a Földön élő jelenleg több mint 7 milliárd ember élelmezése elképzelhetetlen.
A művelésbe vonható mezőgazdasági területek nagysága csak korlátozottan növelhető, tehát szükséges termésnövelő anyagok használata a kívánt terméshozam eléréséhez. Bár a műtrágyák vegyi termékek, alkotóelemeik megtalálhatók a természetben, pl. nitrogén, kalcium, magnézium. Megfelelő szaktanácsadással és célzott adagolással tehát nem veszélyesek a környezetre, és pótolják a mezőgazdasági termelés során a talajból kivett hatóanyagokat.

petiso2

 

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Halmi-Tóth Mónika
Tel.: +36 88 545-044
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága • Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája • Eötvös Károly Megyei Könyvtár • Veszprém Megyei Honismereti Egyesület