kulturális örökség

A Rozmaring Néptánccsoport 1964-ben alakult a Zágon házaspár vezetésével. A csoport tagjai kezdetben a magyar tánckincs jellegzetességeivel ismerkedtek, de megalakulásuk óta foglalkoznak a magyarországi német nemzetiségi kultúra ápolásával, elsajátításával is.
1995-ben az együttes irányítását Freund Tamás vette át. A német nemzetiségi tánckultúrával foglalkozó felnőttcsoport utánpótlásaként ugyanebben az évben megalakult a Pergő Táncegyüttes gyermekcsoport, Petres Ákos és Reiter Andrea vezetésével. A két formáció – a Pergő és a Rozmaring Táncegyüttes – a Petres házaspár művészeti vezetésével 2001-ben egyesült, s azóta kettős profillal működik. Jelenlegi repertoárjukban megtalálhatók a magyarországi autentikus német nemzetiségi táncok és az egyéb jellegzetes koreográfiák, valamint a régi Magyarország különböző tájegységeinek magyar és erdélyi táncai. Az együttes jelentős részét városlődi fiatalok, tanulók alkotják, illetve a tagok között többen a környékbeli településeken laknak. Fennállásuk óta több mint négyszáz fiatal táncolt Városlőd tánccsoportjában.
A Pergő-Rozmaringok sikeres műsorokat adnak belföldön és külföldön egyaránt. Leggyakrabban Németország különböző településein vendégszerepelnek, de eljutottak már Bosznia-Hercegovinába, Szlovákiába és Ukrajnába is.
A sváb és a magyar néptánc magas színvonalú művelésének bizonyítéka a sok-sok rangos elismerés, amelyet magukénak tudhatnak. 2019-ben a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységük és szakmai munkájuk elismeréseként a legmagasabb állami elismerésben, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae kitüntetésben részesültek.

pergo1

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Halmi-Tóth Mónika
Tel.: +36 88 545-044
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága • Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája • Eötvös Károly Megyei Könyvtár • Veszprém Megyei Honismereti Egyesület