Főoldal

motivum

 

VESZPRÉM MEGYEI ÉRTÉKTÁR 

„Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői.”
/Egry József, a Balaton festője/ 

Hazánk parlamentje 2012 áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amelynek legfontosabb célja: azonosítani, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni nemzeti értékeinket, egyúttal gondoskodni fennmaradásukról. 

Nemzeti értékekeink azonosítása, rendszerezése alulról felfelé építkező rendszerben történik: az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisának alapját a települési értéktárak, míg középszintjét a megyei értéktárak adják. A Veszprém Megyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre a Veszprém Megyei Értéktár Bizottságot, amely a települési értéktár bizottságok javaslatai alapján, szakértők véleményének figyelembevételével dönt a megyei értékké nyilvánításról, illetve a Magyar Értéktárba történő felterjesztésről.

Értéktár bizottságunk a megalakulása, 2013 óta 91 nemzeti értéket vett fel a megyei értéktárba. A kulturális örökség kategóriába 58, az épített környezet kategóriába 9, a természeti környezet kategóriába 6, az egészség és életmód kategóriába 2, a turizmus és vendéglátás kategóriába 3, az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriába 6, az ipari és műszaki megoldások szakterületi kategóriába 7 megyei érték került felvételre. Honlap oldalainkon ezeket a megyei értékeket mutatjuk be.
A Veszprém Megyei Értéktár folyamatosan bővül, feladatunk, hogy ezeket ne csak összegyűjtsük, hanem megőrizzük és minél szélesebb körben megismertessük. Értékeink népszerűsítését rendezvényeinken, vetélkedőkön, film és kiadványok készítésével is biztosítjuk.
A Hungarikum Bizottság értékeink közül az Ajka Kristály, a Badacsonyi Kéknyelű bor, a Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvíz, valamint a Füredi Anna-bál kiemelkedő nemzeti értékeket felvette a Magyar Értéktárba. Veszprém megye egy Hungarikummal büszkélkedhet, a Herendi porcelán az elsők között került be az értékpiramis csúcsán elhelyezkedő Hungarikumok Gyűjteményébe.

 

 

Nagyné Bátor Alexandra
Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének
Értéktár Bizottsága elnöke

  • Készítés ideje:
  • Utolsó frissítés: .
A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.