kulturális örökség

nepmuveszek1A díjakat a tárgyalkotó művészet (fafaragás, nemezelés, szövés, hímzés, csuhézás, bőrművesség, stb.), a népzene és a néptánc területén lehet elnyerni. A pályázatot az elméleti ismereteket is magas szinten tükröző dolgozat leadásával kell kiegészíteni. A dolgozat és a szakmai munka termékének (országosan elismert zsűri általi) elbírálását követően a díjat a mindenkori kulturális miniszter, államtitkár adja át. Az Ifjú Mesterek elismerése egyben útravaló az egész életen át zajló alkotómunkához, mely a kitüntetett személyek szélesebb környezete számára teremt értéket. A Mesterek kitüntetése egy emberi élet magas színvonalú szakmai munkájának méltó elismerése.

A Népművészet Ifjú Mestere díj a 35 év alatti korosztály népművészeinek legmagasabb szakmai elismerése. A különböző szakmai területeken olyan maradandó értéket kell létrehozniuk, amely a legnevesebb szaktekintélyek elismerését is kivívja, hiszen a díjat az Ő javaslatuk alapján ítéli oda a miniszter. A Népművészet Mestere díj a magas szakmai értéket létrehozó, életen át dolgozó mesterek elismerése. Ezeknek a személyeknek a munkássága örök nyomot hagy gyűjtemények, kiállítások, használati tárgyak, vagy szellemi termékek formájában. Tudásuk gazdagítja Veszprém megyét, hozzájárul a megyei kulturális paletta színesítéséhez, a fiatalok neveléséhez.

Megyénk népművészetének jeles képviselői aktív közösségi életet élnek. Tevékenységüket nem csak önmaguk örömére, hanem a tudás, az érték átadása céljából is végzik. A mesterek tanítványaiknak adják tovább a különleges technikákat, az évtizedek alatt kialakult stílust. Megyénkben több nagy civil szervezet működik azért, hogy a szakmák legjobbjai számára teret, lehetőségeket alakítsanak ki. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület rendezvényeken, kiállításokon, képzéseken mutatja be és adja tovább a tagok tudását.

nepmuveszek2

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Halmi-Tóth Mónika
Tel.: +36 88 545-044
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága • Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája • Eötvös Károly Megyei Könyvtár • Veszprém Megyei Honismereti Egyesület