kulturális örökség

passio1Magyarpolány ékköve az 1770 körül épült Kálvária, amely természetes, megrendítő hátteréül szolgál a Polányi Passiónak, amit a falu és régió lakóinak közreműködésével adnak elő minden pünkösdkor, megelevenítve Jézus szenvedéstörténetét.

Magyarpolányban a Passiójátszás 1993-ban, húsvétkor kezdődött, amikor a magyarországi „Barokk éve” rendezvénysorozatba a falu „Magyarpolányi Kálvária-járás és Feltámadás” című előadásával bekapcsolódott. 2000-ig alkalmi amatőr csoportok játszották el Krisztus szenvedéstörténetét.
A szervezők – Sebe István akkori polgármester és Csabai Tibor grafikus, iskolaigazgató – felvették a kapcsolatot az Europassió Szövetséggel, amely 2001-ben Magyarpolányban tartotta éves kongresszusát.
Erre az alkalomra készült el a ma is játszott Polányi Passsió előadás. Szövegkönyvét Tömöry Péter írta, zenéjét Bakos Árpád szerezte, látványtervezője Lőrincz Melinda. Az előadás szerepeit Keresztes János, a Veszprémi Petőfi Színház művésze kivételével, a falu lakosai, a padragkúti férfi bányászkórus, a helyi német nemzetiségi dalárda, a tantestület tagjai, valamint a helyi gyerekek játszották, összesen több mint 150 szereplő.
A Magyarpolányi Passió - kulturális és Hagyományőrző Egyesület, az Europassió Szövetség tagjaként az elmúlt másfél évtized alatt 85 alkalommal adta elő, visszhangos sikerrel a Magyarpolányi Kálváriadombon a Polányi Passiót.

A zenés misztériumjáték az újszövetségi evangéliumokból, régi magyar versekből, német (sváb) nyelvű katolikus himnuszokból merít. A párbeszédek egyfajta népi naivitást, lelki közléskényszerből fakadó áhítatot tartalmaznak.
Nem profi szereplőkre írt mű. Maga a szövegkönyv megírása is sajátos módon történt: a dialógusok, a versek és az előadás zenéje is a próbák folyamán születtek meg, a szereplők képességeihez mérten.

A Polányi Passió nem követ semmilyen irodalmi mintát, sem semmilyen kívülről jött hatást; nem megjelenítő krónika, nem evangéliumi utánnyomat, nem tanító mese, hanem élő – megélésre lehetőséget nyitó – közösségi szertartás. Vezérigéje – „ha hiszitek, amit nem láttok, meglátjátok azt, amit hisztek” – hatja át mindenik mozzanatát, és hordozza ez által a mű üzenetét: a cselekvő hit erejének örök aktualitását.
A Polányi Passió nem csupán egy bakonyalji község, nem csupán egy tájegység, nem csupán egy ország, hanem Európa lakosainak közkincse. Katartikus hatása folytán a magyarul nem tudó nézők is – németek, osztrákok, finnek, románok, szerbek, horvátok – szintúgy értették üzenetét, mint az ország különböző területeiről, vagy határain túlról érkezett magyar anyanyelvűek.

passio2

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Halmi-Tóth Mónika
Tel.: +36 88 545-044
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága • Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája • Eötvös Károly Megyei Könyvtár • Veszprém Megyei Honismereti Egyesület