kulturális örökség

A pápai Kékfestő Múzeum közép-európai szinten egyedülálló ipartörténeti műemlék-együttes, mely működőképes állapotban vált múzeummá, így hűen rekonstruál egy virágzó kékfestő üzemet. A múzeum a világszerte egyre fogyatkozó létszámban végzett kékfestő mesterségnek állít emléket.
A város központjában, a Tapolca-patak partján lévő kékfestő műhelyt 1786-tól hét generáción át a Kluge család működtette. Az egyre erősödő műhely 1869-ben utcafrontra néző, eklektikus stílusú emeletes házzal bővült. A Kluge műhely 1956-ig üzemelt (bár már 1954-ben műemléki védettség alá került). 1962-ben mint az ország első textilmúzeuma nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Múzeumot 1983-ban a Kluge cég fennállásának 200 éves jubileumára újították fel. A szárítóépületet rekonstruálták, megnyílt a Kluge család műtárgyait, a gépeket, a kékfestés munkafázisait megjelenítő első állandó kiállítás. Ezt további két állandó kiállítás – a magyarországi kékfestő mesterek munkáit és Bódy Irén iparművész, érdemes művész, akadémikus életművét bemutató kiállítás követte. Bódy Irén a hagyományos technológia, mintakincs mellett megújulási lehetőséget is mutatott a mesterség előtt. Ez az állandó kiállítás 1991-ben a Kluge üzem szárítópadlásán nyílt meg. A kékfestő mesterek állandó kiállítása helyén mintegy tíz éve időszaki kiállítótér létesült. Az állandó kiállítások sora 2011-ben a néprajzi jellegű Győry-gyűjtemény kiállításával bővült.
A Kékfestő Múzeum ezen felül összefogja a Magyarországon működő műhelyeket, vállalja a magyarországi kékfestés anyagának gyűjtését és megőrzését. Évtizedek óta helyszíne az időnként megrendezésre kerülő Kékfestő Mesterek Találkozójának.

 kekfesto2

kekfesto3

kekfesto1

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Halmi-Tóth Mónika
Tel.: +36 88 545-044
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága • Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája • Eötvös Károly Megyei Könyvtár • Veszprém Megyei Honismereti Egyesület