természeti környezet

forrasA „Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca-patak és forrásvidéke a közvetlenül hozzákapcsolódó tanösvénnyel” felvételét a helyi értéktárba. A népszerű kirándulóhelyre eddig is kincsként tekintettek a tapolcafőiek és az idelátogatók, de most ez már hivatalosan is része a települési értéktárnak.

malomto2A Malom-tó a Tapolca-patak duzzasztásával jött létre, melyet már a rómaiak is használtak vízimalom működtetésére. Vize nagyjából állandó hőmérsékletű, 18 Celsius fok, ezért még télen sem fagy be.
Közvetlenül a tó mellett - melyet egyébként Nagy- vagy Felső-tónak is neveznek – található az úgynevezett Kis- vagy Alsó-tó, amit azért hoztak létre, hogy egy második malmot is hajtsanak vele. 

kilatoxA Halom-hegy a környék legmagasabb pontja (399m). Már 1269-ben oklevélben említik. A 2015-ben újjáépített Kossuth kilátóról a Balaton-felvidékre talán a legteljesebb panoráma nyílik.

A Bakony DK-i előtehomokbanya01rében elhelyezkedő Várpalotai-medencét mintegy fél kilométer vastagságú fiatal harmadidőszaki üledékes sorozat tölti ki.

tavasbarlang2A tavasbarlang Tapolca központjában található. 1903-ban kútásás közben fedezték fel, majd tíz évvel később megnyitották a látogatók előtt. A mészkőben kialakult barlangrendszer különös érdekességét a benne kialakult tavak nyújtják, melynek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után – 1998-tól újra lehet csónakázni.

vorosko1A geológiai ókor karbon korszakára esik a Föld egyik jelentős hegyvonulatának, a Variszkuszi hegységnek a kialakulása. Ez Dél-Írországból Dobrudzsáig átszelte Európát. Hazánk területén is magashegység volt, a külső erők azonban a Föld perm korszakának végén erősen lepusztították, alacsonyították, koptatták.

motivum barna

ertektart logo

 

vp megye logo

 

hungarikum

 

 

motivum barna

Kapcsolat

terkepVeszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1
Halmi-Tóth Mónika
Tel.: +36 88 545-044
E-mail: ertektar(kukac)vpmegye.hu

Mit csinálunk?

A Veszprém Megyei Értéktárban összegyűjtjük, nyilvántartjuk és bemutatjuk a megyénkre jellemző sokszínű értékeket.

Partnereink

Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága • Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára • Laczkó Dezső Múzeum • Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezete • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóság • Veszprém Megyei Mérnöki Kamara • Veszprémi Akadémiai Bizottság • Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája • Eötvös Károly Megyei Könyvtár • Veszprém Megyei Honismereti Egyesület