Füredi szénsavas források

A XX. századig Füreden három szénsavas forrást ismertek. Az első, az Őskút vagy Fürdőforrás a mai Szívkórház épülete alatt van. A Gyógy téren található Kossuth Lajos forrás vizét főleg ivókúrára használták, a kórház épülete előtt található Savós forrás vizét tüdőbetegségek gyógyítására alkalmazták.
A XX. században a három legrégebbi forrás befogása után Lóczy Lajos javaslatára még négy újabb kutat fúrtak. Az 1931. évi kutatások nyomán 14 helyen sikerült savanyúvizet és széndioxid kitörést kimutatni. Ma a füredi gyógyvizet fürdőkúra formájában főként szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmazzák. Ivókúraként emésztőszervi bántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. A füredi kúra hatékonyságához a klimatikus tényezők, a csend, a jó levegő, a harmonikus szépségű táj nyugtató hatása is hozzájárul.
A jelentős ásványi anyag tartalmú füredi savanyúvíz "elismert, természetes ásványvíz", melyet a látogató a városban több helyen is megkóstolhat, a legnépszerűbb a Tagore sétányon lévő ivókút.

furedforras

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Füredi szénsavas források

Szakterületi kategória:

egészség és életmód

Megyei Értéktárba felvéve:

2015. június 17.

Felvételre vonatkozó döntés:

70/2015. (VI.17.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Balatonfüred Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Balatonfüred (több helyen)

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.