Plul malom

Csopakon egykor hat malmot hajtott a Nosztori-forrásokból eredő Séd vize.
Molnár Kálmán vízimolnár egy középkori alapokra épült, az 1800-as évek végétől nem használt, romos malmot elbontva 1910-ben egy új malmot építtetett, amelyet korszerű, félautomata berendezéssel szerelt fel. A vízikerék 4,5 méter átmérőjű és 60 cm szélességű, teljesítménye óránként 30 kg volt. A famunkák a XIX. századi „Bakonyi fametszők” stílusát mutatják. A malmot 1940-ben örökölte meg a Plul család. 1951-ben a malmot államosították, és 1969-ig üzemszerűen működött, bár a lecsökkent vízmennyiség miatt villamosították. Az 1970-es évek végén a csopaki Vízimalom Bizottság megállapította, hogy maga a malomépület ugyan nem műemlék jellegű, de berendezésével együttesen az egész komplexum jelentős ipartörténeti emléket képez.
A Plul malom 2010-ben új kereket kapott, és a felújított molnárlakásban helytörténeti, malomipari kiállítás nyílt. Az azóta eltelt időben a malom környezete is megújult: pihenőpadokat helyeztek ki és a régi magyar gyümölcsfák megőrzését segítő program keretében gyümölcsfákat ültettek. A megszépült malom és környéke hangulatos közösségi térré vált, rendezvények kedvelt helyszíne.

plulmalom

plulmalom2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Plul malom

Szakterületi kategória:

ipari és műszaki megoldások

Megyei Értéktárba felvéve:

2017. február 13.

Felvételre vonatkozó döntés:

10/2017. (II. 13.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Csopak Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.