Nagy Sándor festő- és üveg-, grafikus- és textilművész életműve

Nagy Sándor életműve a magyar képzőművészet legnagyobb teljesítményei közé tartozik. Ha pedig csupán arra hívnánk fel a figyelmet, hogy művelődéstörténetileg milyen érdekes életműve, hogy mily hű tükre a magyar századforduló bonyolult, egyszerre nagy- és kisszerű társadalmi valóságának, nem jutnánk közel művészete valódi értékeinek a megértéséhez.” (Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Németh Lajos 1980-ban Nagy Sándor emlékkiállítását Veszprémben, a múzeumban melyet Gellér Katalin és Gopcsa Katalin rendezett.)

Németbánya lakossága is büszke lehet neves képzőművész szülöttére és az értéktárba való felvételével tiszteleghet művészi nagysága és tevékeny életműve előtt. Nagy Sándor a megyeszékhelyen is jelentőset alkotott: a Petőfi Színház üvegablakait ő tervezte és Róth Miksa kivitelezte, mely a „Népművészet varázsa” címet viseli. Ugyanezek a motívumok találhatók üveg ablakain Marosvásárhelyen is. Nevéhez fűződik Veszprémben a mai Petőfi Színház külső falának mozaikképe is, melynek címe: „Rege a csodaszarvasról” ez a Hunort és Magort ábrázoló falfestmény (sgraffito). Többek közt jelentős a csornai plébániatemplomban található falfestménye, de jelentőset alkotott szőnyegeivel is. Gödöllőn hunyt el 1950. március 14.-én

image004

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Nagy Sándor festő- és üveg-, grafikus- és textilművész életműve

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2019. április 25.

Felvételre vonatkozó döntés:

15/2019. (IV. 25.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Németbánya Települési Települési

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.