Karthauzi kolostor és tárgyi emlékei Városlődön

A XI. századi alapítású karthauzi rend a középkori Magyarországon négy kolostorban tevékenykedett. A Nagy Lajos király által 1346-ban alapított löwöldi kolostor a magyar karthauziak legerősebb bástyája volt.
A hatalmas területen fekvő kolostorváros a XV. század végéig folyamatosan épült. Legjellemzőbb vonása a központi helyen álló templom, a kettős szerzetesi kerengő és minden remete számára egy-egy cella. Könyvtárépület, kódexmásoló és könyvkötő műhely is működött a kolostorban: itt írta a Karthauzi Névtelen az Érdy kódexet. A kolostort a törökök 1554-ben elpusztították. A faragott kövek egy része az 1700-as évek derekán templom építéséhez és más helyi építkezések anyagául szolgált. A plébánia lépcsőfeljáratánál a falba épített kő a szerzetesek hallgatására utaló, egymással szemben úszó két halat ábrázol.
Az 1994-2000 között zajlott régészeti kutatások feltárták a templom falazatát és környékét. A kutatás végeztével a feltárt falakat visszatemették. A kolostor és szellemisége országosan is egyedülálló történelmi, régészeti, kultúrtörténeti értéket képvisel.

karthauzi01

karthauzi02

karthauzi02

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Karthauzi kolostor és tárgyi emlékei Városlődön

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2015. február 11.

Felvételre vonatkozó döntés:

15/2015. (II.11.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Városlőd Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.