Az Árpád-kori Magyarország tudományműhelye, a veszprémi székesegyházi iskola

Az Árpád-kor végére kialakultak azok az államhatalmi és egyházi struktúrák, amelyek lehetővé tették országunk gazdasági, kulturális fejlődését. Ezekben jelentős szerepe volt a katolikus papság működtette korabeli iskoláknak. Céljuk egy művelt klerikus réteg képzése volt, akikre a világi hatalom is igényt tartott.
Ennek megvalósításában jelentős szerepe volt a székesegyházi/káptalani iskoláknak, közöttük kitüntetetten a veszpréminek, amely a jelenlegi székesegyház környezetében volt. Az iskola még a Szent István-i időben létesülhetett, de tényleges működéséről IV. (Kun) László király idejéből fennmaradt oklevelekből vannak ismereteink. 1276-ban Csák Péter nádor katonái feldúlták a püspökség létesítményeit, közöttük az iskolát. A károkat, a helyreállítást, illetve a kárpótlást közlő okiratokból kiderül, hogy ez az európai hírű párizsi iskolához volt hasonló. Veszprémben 16 doktori címmel rendelkező paptanár oktatott, akiknek európai viszonylatban is jelentős mennyiségű könyvük volt. Ha ez az iskola nem pusztul el, itt jöhetett volna létre hazánk első studium generaléja, majd egyeteme. 

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Az Árpád-kori Magyarország tudományműhelye, a veszprémi székesegyházi iskola

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2015. június 17.

Felvételre vonatkozó döntés:

78/2015. (VI.17.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Veszprém Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.