Tapolcai-tavasbarlang

A tavasbarlang Tapolca központjában található. 1903-ban kútásás közben fedezték fel, majd tíz évvel később megnyitották a látogatók előtt. A mészkőben kialakult barlangrendszer különös érdekességét a benne kialakult tavak nyújtják, melynek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után – 1998-tól újra lehet csónakázni.
A Tapolcai-tavasbarlang Közép-Európában egyedülálló látványosság, a gyógyászatban is kiemelkedő jelentőséggel bír. A barlang különleges gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 20 Celsius fok körüli hőmérséklet, a közel 100 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő a légzőszervi megbetegedésekben nyújt segítséget. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.
A látogatóhely a Bakony-Balaton Geopark területén található. A barlang fokozottan védett természetvédelmi besorolással megerősített természeti érték, melyet Európában ritkaságszámba menő, nagy kiterjedésű, aktív, meleg vizes járatrendszer és formakincs, rendkívül látványos, csónakkal bejárható barlangszakasz jellemez.

tavasbarlang1

tavasbarlang2

tavasbarlang3

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Tapolcai-tavasbarlang

Szakterületi kategória:

természeti környezet

Megyei Értéktárba felvéve:

2017. február 13.

Felvételre vonatkozó döntés:

21/2017. (II. 13.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Tapolca Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.