Pápai Edvy malom fogadó és barokk udvarház

A vízimalomnak Pápával mint településsel közel egykorú története van. Hodoska illetve a vele egyező Füzes vagy Fizes település a jelenlegi Pápát alkotó településrészek egyike volt. A Tapolca-patak kanyarulatában a Benedictus és a Kapitány malom szomszédságában már a középkortól folyamatosan kimutatható malom jelenléte. Első ismert tulajdonosa valószínűleg udvarsokai Hodus volt, akiről később a Hodoska nevet is kapta. Később a Csillag, a Bocsor és a legutóbbi időkben Edvy malom néven vált ismertté. A malom épületét az utolsó tulajdonos leszármazottai és örökösei műemléki felügyelet alatt állították helyre. Az épületben jelenleg fogadó-udvarház működik, amely kulturális rendezvények, ismeretterjesztő előadások helyszíneként is szolgál.
A malomipari gyűjteményes kiállítás a vízimalomban folyó tevékenységet teszi láthatóvá, kézzel foghatóvá. Az udvarban láthatjuk az egykori Tapolca-patak medrét, melynek ereje a malmot hajtotta. A kikövezett patakmeder a legrégebbi emlék, az 1400-as állapotokat tükrözi. A malom belsejében, az Öregmalom teremben a molnár mesterséghez kapcsolódó eszközöket láthatunk. A falakon írásos emlékezés és képanyag található a két világháború közötti időkből.

edvymalom1

edvymalom3

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Pápai Edvy malom fogadó és barokk udvarház

Szakterületi kategória:

turizmus és vendéglátás

Megyei Értéktárba felvéve:

2017. február 13.

Felvételre vonatkozó döntés:

15/2017. (II. 13.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Pápa Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.