motivum

 

VESZPRÉM MEGYEI ÉRTÉKTÁR 

„Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői.”
/Egry József, a Balaton festője/ 

Hazánk parlamentje 2012 áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amelynek legfontosabb célja: azonosítani, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni nemzeti értékeinket, egyúttal gondoskodni fennmaradásukról. 

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése alulról felfelé építkező rendszerben történik: az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisának középszintjét a megyei értéktár adja.
A Veszprém Megyei Önkormányzat - felismerve a nemzeti összetartozás, a megyei identitástudat erősítésének lehetőségét – támogatta a megye értékeinek egy megyei értéktárban történő összegyűjtését, és 2013-ban döntött a Veszprém Megyei Értéktár és a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Veszprém Megyei Értéktár Bizottsága létrehozásáról.

Az értéktár bizottság 2013 óta - a 165 beérkezett javaslattétel alapján - 75 nemzeti értéket vett fel a megyei értéktárba. A kulturális örökség kategóriába 45, az épített környezet kategóriába 9, a természeti környezet kategóriába 6, az egészség és életmód kategóriába 2, a turizmus és vendéglátás kategóriába 2, az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriába 5, az ipari és műszaki megoldások szakterületi kategóriába 6 megyei érték került felvételre. Honlap oldalainkon ezeket a megyei értékeket mutatjuk be.
A Hungarikum Bizottság értékeink közül az Ajka Kristályt, a Badacsonyi Kéknyelű bort, a Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizet felvette a Magyar Értéktárba. Veszprém megye egy Hungarikummal büszkélkedhet, a Herendi porcelán az elsők között került be az értékpiramis csúcsán elhelyezkedő Hungarikumok Gyűjteményébe.

 

 

Nagyné Bátor Alexandra
Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének
Értéktár Bizottsága elnöke