Csopaki Kódex - Csopaki Olaszrizling Eredetvédelmi Borkódex

A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos szőlőfajtája, az olaszrizling áll. Célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat: hagyomány – 100 % olaszrizling; eredet – 100 % Csopak; természetesség – 100 % bor; stílus – 100 % termőhely. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.
A Kódex védjegyében szereplő oroszlán a település középkori pecsétjéről származik és egyben Csopak község hivatalos pecsétjének központi figurája is. A Kódex védjegy hivatalosan bejegyzett megjelölés, melynek tulajdonosa a Csopaki Önkormányzat. A Kódex védjegyében szereplő latin szöveg jelentése: „Csopak Nemes Szőlőterületeinek Bora” A Kódex nemes területei közé Csopak körzet öt településének – Alsóörs, Felsőörs, Lovas, Csopak, Paloznak – dűlői tartoznak.
A Kódex védjegyével ellátott bor a tőkék megmetszésétől a kész bor palackozásáig folyamatos és szigorú ellenőrzés alá esik, ezzel biztosítva a hagyományok megőrzését és fenntartását, a minőség biztosítását.

Csopakikodex4

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Csopaki Kódex - Csopaki Olaszrizling Eredetvédelmi Borkódex

Szakterületi kategória:

agrár- és élelmiszergazdaság

Megyei Értéktárba felvéve:

2017. december 13.

Felvételre vonatkozó döntés:

8/2017. (II. 13.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Csopak Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

A Veszprém Megyei Értéktár honlapjának fejlesztése az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Veszprém Megyei Önkormányzat
8200 Veszprém, Megyeház tér 1

Tel.: +36 88 545-044
Fax: +36 88 545-012

Halmi-Tóth Mónika
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2021 ertektar.vpmegye.hu. Minden jog fenntartva.