Skip to main content

Theodora Kékkúti és Kereki ásványvizek

A Theodora Magyarország legrégebbi, jelenleg is működő országos ismertséggel rendelkező természetes ásványvize. A kékkúti források története a római korig nyúlik vissza, a XVII. és a XVIII. században földrajzi és orvosi témájú tudományos munkák elemzik a kékkúti forrás vizét.

A Kékkútról származó vizet - az erdélyi „borvizes” gyakorlathoz hasonlóan - a XX. század elején vizes pokróccal letakart hordókban, szekéren szállították a környék településeire, ahol ilyen jellegű ásványvízhez a lakosság nem jutott hozzá. 1907-ben „Kékkúti Anna forrás víz” néven kezdték palackozni Korabeli adatok szerint az ízléses, szép címkével ellátott 1 és 0,5 l-es palackba töltött ásványvíz mennyisége 1907 szeptemberéig mintegy 60 000 üveget tett ki.
A Magyar Fürdő-kalauz kedvelt asztali borvíznek minősíti (1911), amely tiszta, baktériummentes és egészséges. Az orvosok „cukorbetegség, vérszegénység, vesebaj és mindennemű emésztési zavarok ellen” javasolták. 1912-ben a párizsi nemzetközi kereskedelmi és gazdasági kiállításon a legjobb ásványvízként díjazták.
A népjóléti és munkaügyi miniszter 1924-ben a Kékkúti Gyógy- és Ásványvíz Rt. tulajdonát képező kékkúti szénsavas vizet ásvány- illetve gyógyvízzé, a forrást pedig gyógyforrássá minősítette, s forgalomba hozatalát engedélyezte.
A II. világháború után felfelé ívelő útját 1976-ban a Badacsonyvidéki Pincegazdaság, mint új kezelő indította el. Ebben az időben a termékeket exportáltak Hongkongba, a Német Szövetségi Köztársaságba, a Szovjetunióba és Olaszországba. A megnövekedett ásványvíz termelés és fogyasztás kielégítésére már 1989-től több kutat létesítettek.
A Theodora Kékkúti és 2003-tól a Kereki-dűlőből származó Theodora Kereki ásványvíz tekintélyes helyet foglal el a piacon és közkedveltsége nem csökkent az ásványvíz piacon. 2011-ben a Theodora volt a Magyar Európai Uniós elnökség hivatalos ásványvize.

A Káli-medence területén található ásványvíz a dolomit rétegek repedéseiben helyezkedik el, kialakulásában közvetlen szerepet játszik a vízkörforgás: a csapadék keletkezése, a beszivárgás, a párolgás, a földfelszín alatti áramlás és tárolás, valamint a felszíni lefolyás.
Az ásványvíz utánpótlási területei a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területen találhatóak.

Theodorareszveny

Theodora

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Theodora Kékkúti és Kereki ásványvizek

Szakterületi kategória:

agrár- és élelmiszergazdaság

Megyei Értéktárba felvéve:

2013. december 19

Felvételre vonatkozó döntés:

13/2013 (XII.19.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Magyar Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: