Skip to main content

Tihanyi levendula és az abból helyben készült termékek

A tihanyi levendula olyan hívószó, amelyről mindenkinek Veszprém megye jut eszébe. Az 1920-as évek közepén Dr. Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, addig csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Dr. Bittera több szakmai úton vett részt, hogy megtekintse a kor híres illóolaj- és gyógynövény-termesztési területeit Európában. A dél-francia levendulamezők minduntalan a Balaton-felvidékre emlékeztették, ezért éghajlat- és talajtani felméréseket végeztetett, hogy megtalálja a legjobb területet az orvosi levendula számára. A mintavételek után döntött úgy, hogy a tihanyi Csúcs-hegy déli lejtője a legalkalmasabb a levendulatermesztésre, ezért 1926-ban bérbe is vette azt a tihanyi apátságtól, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A virágmagokat Franciaországból hozatta, a Budakalászon előnevelt orvosi levendula palántákat szállították Tihanyba, ahol öt évet kellett várni arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű illóolajat nyerhessenek ki a növényekből, 1931-ben kezdődött meg a lepárlás.

A tihanyi levendulát még a tőzsdén is jegyezték, Dr. Bittera Gyula pedig a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepített levendulamezőt. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az öreglevendulásban. A 60-as évektől a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult, nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. A 80-as évektől kezdődött a régi levendulás felébresztése, 1995-től pedig már új területeken is levendulatelepítésbe kezdtek. Jelenleg több helyen is található a félszigeten telepített levendulás, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szembeni 7 hektáros levendulás az autóút mellett, ami nyáron lilában pompázva fogadja a Tihanyba érkezőket.

Tihany speciális, félsziget-jellegének – a napsütéses órák magas számának és az alacsony csapadékmennyiségnek – köszönhetően az itt aratott levendula illóolaj tartalma kiemelkedő. A tihanyi levendulaolaj 60% észtert tartalmaz, ami a legjobb minőségűnek tartott Dél-francia illóolaj minőségét is meghaladja esetenként. A fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a világhírűvé vált tihanyi levendulának. A Tihanyból származó jó minőségű levendulaolaj elsősorban Magyarországon és Európában került értékesítésre.

Levendula

Levendulaolaj

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Tihanyi levendula és az abból helyben készült termékek

Szakterületi kategória:

agrár- és élelmiszergazdaság

Megyei Értéktárba felvéve:

2022. szeptember 29

Felvételre vonatkozó döntés:

28/2022 (IX.29.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Tihanyi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: