Skip to main content

Balaton Csillagvizsgáló

A Balaton Csillagvizsgáló tudományos és turisztikai látványosság, a szórakozás és kikapcsolódás mellett élményközpontú tanulást biztosít az érdeklődőknek. Kupolájából és tetőteraszáról is lehetőség nyílik az égbolt szépségeibe való betekintésre, szakember vezetésével éjszakai és nappali távcsöves bemutató is látható.

A hatvanas években országosan fellendült a csillagászati ismeretterjesztő mozgalom, számos obszervatóriumot alapítottak hazánkban, amelynek keretében a Nitrokémia Ipartelepek vegyipari nagyvállalat támogatásával Fűzfőgyártelepen is elhatározták egy bemutató csillagvizsgáló létrehozását.

Bencze Sándor, Lendvai László és Huszák György amatőrcsillagászok, a gyár mérnökei ismeretterjesztő előadásokat tartottak és szakkört szervezetek a csillagászat iránt érdeklődő munkásoknak és a lakótelepen élőknek. A foglalkozások mellett társadalmi munkában megkezdődött a csillagvizsgáló épületének, valamint a nagy távcső alkatrészeinek, mechanikájának és kupolájának építése. A gyár műszerek, alkatrészek beszerzésével, valamint alapanyag biztosításával és esztergályos munkával segítette a kezdeményezést. A kupola elkészítése is helyben történt, azóta is egyedülálló megoldással: műgyanta-üvegszál bordákból lett összeállítva, forgatása elektromos motorral megoldott.

A csillagvizsgáló ünnepélyes avatásra1967-ben került sor, rövid időn belül pedig a megye csillagászati ismeretterjesztésének központja lett. Az épület csillagászati megfigyelésekre kiválóan alkalmas helyen, a balatonfűzfői sportcentrum legmagasabb pontján helyezkedik el, teljes körkilátással, napjainkban is viszonylag fényszennyezéstől mentes helyen. A fő műszerrel, a 300/2265-ös Newton-reflektorral és egy 110/750-es Zeiss-refraktorral a tetőteraszon rendszeres távcsöves bemutatásokat szerveztek, és bekapcsolódtak a budapesti Uránia, később az Albireo Amatőrcsillagász Klub észlelési programjaiba is. A Debreceni Napfizikai Obszervatóriummal a napfolttevékenység vizsgálatában, a Balatonfüredi Szívkórházzal a naptevékenység földi hatásainak vizsgálatában, a Penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriummal a kozmikus háromszögeléses mérésekben működtek együtt.

A rendszerváltás után az elmaradó anyagi és humán támogatás hiányában az intézmény bezárt, állaga leromlott. A pályázati támogatásnak köszönhetően felújított és bővített Balaton Csillagvizsgáló és Leader Kultúrközpont 2012 óta fogadja újra a látogatókat. Kulturális, közösségi és ismeretterjesztő programokkal, előadásokkal, időszaki kiállításokkal és számos turisztikai attrakcióval várja a kultúra és a tudomány iránt érdeklődőket, továbbá közösségi teret biztosít a helyi kezdeményezéseknek.

csillagvizsgalo

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Balaton Csillagvizsgáló

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2022. december 07

Felvételre vonatkozó döntés:

36/2022 (XII.7.) VMÉB hat

Értéktár, amelyben szerepel:

Balatonfűzfő Város Értéktára

Az érték fellelhetősége:

Cím:

8184 Balatonfűzfő, Nike körút 16.

Telefon:

+36 (20) 629 5483

E-mail:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal:

https://www.csillagvizsgalo.com/