Skip to main content

Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes művészeti tevékenysége

A Rozmaring Néptánccsoport 1964-ben alakult a Zágon házaspár vezetésével. A csoport tagjai kezdetben a magyar tánckincs jellegzetességeivel ismerkedtek, de megalakulásuk óta foglalkoznak a magyarországi német nemzetiségi kultúra ápolásával, elsajátításával is.
1995-ben az együttes irányítását Freund Tamás vette át. A német nemzetiségi tánckultúrával foglalkozó felnőttcsoport utánpótlásaként ugyanebben az évben megalakult a Pergő Táncegyüttes gyermekcsoport, Petres Ákos és Reiter Andrea vezetésével. A két formáció – a Pergő és a Rozmaring Táncegyüttes – a Petres házaspár művészeti vezetésével 2001-ben egyesült, s azóta kettős profillal működik. Jelenlegi repertoárjukban megtalálhatók a magyarországi autentikus német nemzetiségi táncok és az egyéb jellegzetes koreográfiák, valamint a régi Magyarország különböző tájegységeinek magyar és erdélyi táncai. Az együttes jelentős részét városlődi fiatalok, tanulók alkotják, illetve a tagok között többen a környékbeli településeken laknak. Fennállásuk óta több mint négyszáz fiatal táncolt Városlőd tánccsoportjában.
A Pergő-Rozmaringok sikeres műsorokat adnak belföldön és külföldön egyaránt. Leggyakrabban Németország különböző településein vendégszerepelnek, de eljutottak már Bosznia-Hercegovinába, Szlovákiába és Ukrajnába is.
A sváb és a magyar néptánc magas színvonalú művelésének bizonyítéka a sok-sok rangos elismerés, amelyet magukénak tudhatnak. 2019-ben a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységük és szakmai munkájuk elismeréseként a legmagasabb állami elismerésben, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae kitüntetésben részesültek.

pergo1

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes művészeti tevékenysége

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2020. július 09

Felvételre vonatkozó döntés:

20/2020. (VII. 9.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Veszprém Megyei Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: