Skip to main content

Mencshelyi vertcsipke

Veszprém megyében, a Balaton-felvidéken egyedülállóként Mencshelyen maradt fenn élő hagyománya a vert csipke készítésnek.

A kézi csipke készítése feledésbe merült volna, ha nem akad néhány lelkes, áldozatkész ember, akik az 1900-as évek elején csipke iskolát és tanfolyamokat szerveznek, hogy e régi nemes technikát új életre keltsék. Magyarországon 1908-ban Balatonendréden, Kájel Endre református lelkész szervezte meg az első csipkeverő tanfolyamot. Egy ilyen tanfolyamon vett részt, Isó Margit evangélikus papkisasszony, aki 1939-ben és 1941-ben Mencshelyen adta át csipkeverő tudományát a Mencshelyi lányoknak. A csipkeverés olyan népszerűségnek örvendett, hogy nagyon sok művelője lett a faluban.

A tanfolyamon résztvevő lányok közül kiemelkedő tanítvány volt az Gazdag Károlyné Isó Lujza, aki nem csak gyönyörűen csipkézett, hanem csipkéket tervezett is. Különleges tehetséggel rendelkezett. Egyéni stílusú tervezésével, önálló mintakincset alkotott, amellyel megteremtette a Balaton-felvidéken a Mencshelyi vert csipke motívum világát. Alkotásaira jellemző a letisztultság, az egyszerűség, a szimmetrikus vonalvezetés. A motívumok harmonikusan illeszkednek egymáshoz, amelyekhez a kitöltések remekül illenek. Több száz mintakartont hagyott ránk.

A hatvanas években sajnos ez a tevékenység visszaszorult, a szorgos asszonykezek, csak néha-néha vették elő a csipkeverő párnát.

1994-ben Gyarmati István evangélikus lelkész kezdeményezésére Mencshelyen, majd 1998-ban Mátyás Károlyné szorgalmazására indult Nagyvázsonyban csipkeverő szakkör. Az utóbbiban résztvevők megalakították 1999-ben a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti kört, majd 2016-ban Mencshelyen az Örökségünk Csipkekört. Szakmai vezetőjük Balogh Ernőné csipkekészítő Népi Iparművész. A Baráti kör céljának és feladatának tűzte ki a Mencshelyi csipkeverő hagyományok tovább éltetését és annak átadását a felnövekvő nemzedék számára, valamint a Mencshelyen / főleg a Lujza néni által tervezett/ fellelhető csipke minták összegyűjtését, felújítását, újra alkotását és azok megőrzését az útókor számára, valamint a Mencshelyi mintakincs megóvását.

A Baráti kör tagjai valamennyien birtokosai a nagy felkészültséget igénylő technikai tudásnak, igényességnek és a míves kivitelnek. Alkotásaikat kiállításokon láthatják az érdeklődők.

csipkem

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Mencshelyi vertcsipke

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2018. október 04

Felvételre vonatkozó döntés:

54/2018. (X. 4.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Mencshely Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: