Skip to main content

Röntgen felvételek Pápán

A Türr István Gimnázium és Kollégium szertárában nagyon sok érdekes, régi kísérleti eszköz található, bár ezek csak „maradéka” a régieknek. A legtöbb eszköz jó, működőképes állapotban van, ezeket ma is használjuk a tanítás során. Néhány eszköz felújításra, illetve javításra szorul. Az eszközök beszerzési dátumát nem ismerjük, hiszen a leltárkönyvek a pannonhalmi apátságban találhatók. A kivitelezésük minőségéből, illetve a rendelkezésre álló katalógus könyvekből származásuk 1900 és 1920 közé tehető.

1895. november 8-án Conrad Röntgen, a würzburgi egyetem professzora felfedez egy, a fényhez hasonló láthatatlan sugárzást, amely azonban áthatol a szilárd testeken. Ezt a sugárzást nevezi el X-sugárnak. A rontgen kép akkor „szt.-benedek rendű gimnáziumban” készült, a nálunk található fénykép pedig 1896. március 10-én Sörensen Béla fényképész műtermében.
A kép sok mindent elárul a gimnáziumi képzésről. Legfőképpen, hogy a bencés tanárok magas szintű oktatás mellett fogékonyak voltak a kor újdonságaira, figyelemmel kísérték minden téren a világban történő eseményeket, s lehetőségekhez mérten megpróbálták az oktatásban kipróbálni, felhasználni az új eredményeket. Különleges, hogy néhány hónappal a fetatalálás után Röntgen eszköze és a kivételes technikája már Pápán is elérhető volt a gimnázium falai között.

papa rontgen

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Röntgen felvételek Pápán

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2018. február 15

Felvételre vonatkozó döntés:

8/2018. (II. 15.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Pápa Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: