Skip to main content

A reformkor balatonfüredi hagyományainak és értékeinek megőrzése, ápolása

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága 10 évvel ezelőtt azzal a céllal jött lére, hogy Balatonfüred gazdag reformkori emlékeit, értékeit felelevenítse, sajátos eszközeivel a város kulturális programjaiban, az óvodák – iskolák oktató-nevelő munkájában megjelenítse.
Megalakulásuk első éveiben kosztümös bemutatkozásokat, felvonulásokat tartottak, bemutatva a reformkor viseletét, megidézve a reformkor hangulatát a nagyközönségnek.
A Társaságon belül több szekció/csoport jött létre, különböző feladatokat vállalva. A „Széchenyi-csoport” szakmai előadásokat, rendhagyó órákat tart Füred és Arács reformkori gazdálkodásáról, szőlészetéről, borászatáról a város középiskoláiban. A „Magoncok és Brusznyik-csoport” óvodai foglalkozások alkalmával a legkisebbeket ismerteti meg a reformkori viseletekkel, szokásokkal, dalokkal, táncokkal. A „Bezerédi-csoport” az általános és középiskolás korosztály számára (rendhagyó irodalom és történelem órák keretein belül) viselet- és viselkedéstörténetről, gasztronómiáról, zenéről, művészetről, a reformkor jeles személyiségeiről tart előadásokat. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a balatonfüredi vonatkozások minden témában kiemelt szerepet kapjanak. A Társaság kezdeményezésére jött lére a „Korok Fesztiválja” , valamint a „Romantikus Reformkor” című összművészeti fesztivál.
A Reformkori Hagyományőzök Társasága jelentős értékmentő, kultúraközvetítő szerepet tölt be nem csak a város, de az összmagyarság által érintett települések életében is.

balatonfured reform

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

A reformkor balatonfüredi hagyományainak és értékeinek megőrzése, ápolása

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2018. február 15

Felvételre vonatkozó döntés:

9/2018. (II. 15.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Balatonfüred Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: