Skip to main content

Művészetek Völgye Fesztivál

A Művészetek Völgye Fesztivál olyan páratlan összművészeti rendezvény, ahol a fesztivállátogatók rendkívül gazdag és változatos, egyedi művészeti produkciókkal kerülhetnek közeli, szinte személyes kapcsolatba, önfeledten élvezhetik a művészeti és kulturális sokszínűséget, a különleges hangulatú programokat.

A Völgy július végétől augusztus elejéig 10 napon keresztül ad helyet a klasszikus, a jazz, nép-, világ- és egyéb könnyűzenei koncerteknek, színházi előadásoknak, irodalmi esteknek, filmvetítéseknek, építészeti, képző- és iparművészeti kiállításoknak, kézműves bemutatóknak, kreatív foglalkozásoknak és egyéb spontán, sokszor besorolhatatlan művészeti produkcióknak. A települések utcáin sétálva, udvaraiba bekukkantva, pajtáiba betérve különös hangulat ragadja magával a látogatót.

A Művészetek Völgye összművészeti fesztivál, amely a kultúra magyar és európai értékeit, műfajbeli sokszínűségét bemutató keresztmetszetet nyújt minden korosztálynak. Jellemző a kortárs művészeti produkciók és a hagyományőrző kezdeményezések párhuzamos megjelenése, a professzionális és a minőségi amatőr eladások bemutatása. A rendezvény célja az újszerű, kísérletező, a művészetek és általánosságban a kultúra és a kreativitás világából származó kezdeményezések felkarolása, az aktuális trendek megismertetése a szélesebb közönséggel, közvetlen kapcsolat teremtése alkotók és alkotócsoportok, illetve azok lehetséges befogadói között, valamint a térség és az ország sokszínű kulturális örökségének ápolása és megőrzése.

muveszetekv1

muveszetekv2A fesztivál születése 1989-re tehető, amikor a Balaton-felvidéki Kapolcs falu lakói és a „betelepültek” különös - előre meg nem tervezett – kulturális és természetvédelmi, falumegújítási akcióba kezdtek, és megalapították a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet. Évről-évre megszervezték a Kapolcsi Művészeti Napokat, amely nagyon gyorsan népszerűvé vált. Később a szomszéd települések (Monostorapáti, Öcs, Pula, Taliándörögd, Vigántpetend) csatlakozásával a rendezvény Művészetek Völgye Fesztivál néven vált ismertté országszerte és határainkon túl. Időközben a Művészetek Völgye önálló jogi formát öltött és további támogatókra talált, így a fesztivál hivatalos szervezője jelenleg a Művészetek Völgye Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosai az alapító Kapolcsi Kulturális és Természetvédelni Egylet, valamint az időközben folyamatos és elkötelezett támogatásával a fesztivált megújító és továbbfejlesztő Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány.

A kezdetek óta a fesztiválon évente mintegy 1500-2000 művész lép fel, illetve mutatkozik be a megközelítőleg 1000 programon, melyeken évről évre több mint 100.000, mostanra már több millió látogató vett részt.
A fesztivál nemcsak a kulturális turizmusra hatott, de általa fejlődik a térség infrastruktúrája, oldódnak a zárt közösségek, továbbélnek a falusi hagyományok. Az eltelt időszak során nemcsak a kultúrát sikerült a völgy falvaiba „bevinni” színházi előadások koncertek, kiállítások révén, hanem a völgy értékei is közkinccsé váltak.

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Művészetek Völgye Fesztivál

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2014. február 25

Felvételre vonatkozó döntés:

33/2014. (II. 25.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Veszprém Megyei Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: