Skip to main content

Füredi Anna-bál

A füredi Anna-bál Balatonfüred városának egyik legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye.
Az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban lánya, Anna Krisztina tiszteletére. 

Anna a hagyomány szerint ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. A reformkori városrészben található copfstílusú épület nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely. Balatonfüreden a század elején gyakran megfordultak a reformkor nagyjai: Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós.

A XIX. században az arisztokraták körében ez volt a legkedveltebb bál, és számos híresség vett részt rajta, köztük Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza. Az Anna-bál alapítása óta az ország legelőkelőbb báljai közé tartozik, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak és találkoznak mind a mai napig.
Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel, de nem minden évben tartották meg. 1914 és 1954 között Füreden nem volt Anna-bál, 1954-től viszont már minden évben megrendezték. 1954. július 31-én Zákonyi Ferenc, a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal akkori vezetője kezdeményezésére újították fel az egykori bál hagyományát, és az elődök iránti tiszteletből számozzák úgy a bálokat, mintha évente megtartották volna.

A minden év júliusában, Anna naphoz legközelebbi szombaton megrendezett társasági eseményt hagyományosan az Anna Grand Hotelben tartják.
Az Anna-bál országszerte ismert és elismert, rangos esemény, melynek neve mára összeforrt Balatonfüredével. A nonprofit rendezvény nemcsak az elsőbálos lányokat, hanem a város iránt érdeklődőket is vonzza. Híre a Kárpát-medencén túl a világ minden pontjára eljut, ahol magyarok élnek, jelentősége már a reformkorban is túlmutatott a szűkebben vett helyi kereteken. A rendezvény elsődleges célja a bál rangjának megtartása és a hagyományok ápolása, továbbörökítése.
Balatonfüred városa hagyományosan meghívja a balatonfüredi lakhelyű 18 éves lányokat a rangos eseményre.
Bálkirálynőt először 1862-ben választottak. Ma az Anna-bál szépe Viktória díszítésű, a II. helyezett hölgy Rotschild, a III. helyezett pedig Apponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kap a Herendi Porcelánmanufaktúra, az esemény hagyományos főtámogatója felajánlásaként.
A 2003-ban alapított díjat, Kiss Ernő honvédtábornok porcelánszobrát is az estélyen adják át. A díjat minden évben egy olyan személynek ítélik oda, aki sokat tett és tesz Balatonfüred városért.

A Füredi Anna-bál őrzi magyar múltunk egyik legragyogóbb korszakának, a reformkornak értékeit, üzenetét, de nagy jelentőséggel bír olyan szempontból is, hogy a bálon részt vevő fiatalok és határon túlról érkezettek magyarságtudatát erősíti.
Kísérőrendezvényei a Balatoni szívhalászat, a hintós sétakocsikázás, a koncertek, táncbemutatók révén a bálozókon kívül az idelátogatók is maradandó élményekkel gazdagodnak.

annabal1

annabal2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Füredi Anna-bál

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2014. május 28

Felvételre vonatkozó döntés:

42/2014. (V. 28.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Hungarikumok Gyűjteménye, Magyar Értéktár, Balatonfüred Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Balatonfüred, Anna Grand Hotel

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

https://annabal.hu