Skip to main content

A Népművészet Mestereinek és a Népművészet Ifjú Mestereinek Veszprém Megyei szellemi és tárgyi alkotó tevékenysége

A díjakat a tárgyalkotó művészet (fafaragás, nemezelés, szövés, hímzés, csuhézás, bőrművesség, stb.), a népzene és a néptánc területén lehet elnyerni. A pályázatot az elméleti ismereteket is magas szinten tükröző dolgozat leadásával kell kiegészíteni. A dolgozat és a szakmai munka termékének (országosan elismert zsűri általi) elbírálását követően a díjat a mindenkori kulturális miniszter, államtitkár adja át. Az Ifjú Mesterek elismerése egyben útravaló az egész életen át zajló alkotómunkához, mely a kitüntetett személyek szélesebb környezete számára teremt értéket. A Mesterek kitüntetése egy emberi élet magas színvonalú szakmai munkájának méltó elismerése.

A Népművészet Ifjú Mestere díj a 35 év alatti korosztály népművészeinek legmagasabb szakmai elismerése. A különböző szakmai területeken olyan maradandó értéket kell létrehozniuk, amely a legnevesebb szaktekintélyek elismerését is kivívja, hiszen a díjat az Ő javaslatuk alapján ítéli oda a miniszter. A Népművészet Mestere díj a magas szakmai értéket létrehozó, életen át dolgozó mesterek elismerése. Ezeknek a személyeknek a munkássága örök nyomot hagy gyűjtemények, kiállítások, használati tárgyak, vagy szellemi termékek formájában. Tudásuk gazdagítja Veszprém megyét, hozzájárul a megyei kulturális paletta színesítéséhez, a fiatalok neveléséhez.

Megyénk népművészetének jeles képviselői aktív közösségi életet élnek. Tevékenységüket nem csak önmaguk örömére, hanem a tudás, az érték átadása céljából is végzik. A mesterek tanítványaiknak adják tovább a különleges technikákat, az évtizedek alatt kialakult stílust. Megyénkben több nagy civil szervezet működik azért, hogy a szakmák legjobbjai számára teret, lehetőségeket alakítsanak ki. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület rendezvényeken, kiállításokon, képzéseken mutatja be és adja tovább a tagok tudását.

nepmuveszek2

nepmuveszek1

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

A Népművészet Mestereinek és a Népművészet Ifjú Mestereinek Veszprém Megyei szellemi és tárgyi alkotó tevékenysége

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2014. május 28

Felvételre vonatkozó döntés:

45/2014. (V. 28.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

https://ertektar.vpmegye.hu/

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: