Skip to main content

Balatonfüredi Yacht Club

BalatonfurediYachtClub

A hazai vitorlásegyesületek közül a Balatonfüredi Yacht Clubnak tekintélyes múltja és jelentős hagyományai vannak. 1867-ben balatonfüredi székhellyel alapították meg a BYC elődjének tekinthető Balatonfüredi Yacht-Egyletet, tagjainak fele a magyar arisztokrácia soraiból került ki. A Balatonfüredi Yacht Club első épülete (1885) Hauszmann Alajos építész tervei alapján készült el, majd újjáépített mása – a mai Vitorlás Étterem és Vitorlázeum épülete – lett a klub központja (1921).

A vitorlás sport meghonosodása mellett, a balatoni hajóépítés is a 19. század második felére tehető, a későbbi füredi hajógyár elődje 1880-tól készített vitorlásokat, többek között a Festeticsek, Adrássyak és Esterházyak részére.

A Club története során számos átalakuláson ment keresztül, az évtizedek alatt a hajóállomány és az infrastruktúra jelentős károkat szenvedett, a kommunizmus pedig felszámolta a vitorlázás addigi társadalmi közegét. Az 1950-60 évek új, szocialista idegenforgalmi modellje mellett a vitorlázás megtűrt sporttá vált, de a balatonfüredi klub és versenyzői sokat tettek a magyar vitorlás sport életben tartásáért.

A rendszerváltást követően, a kétezres években sorra építették és újították fel a balatoni vitorláskikötőket, köztük a balatonfüredit is: 2007-ben a régi helyére épült az új, modern klubház. Jelenleg az egyesület több fiatal edzőt is foglalkoztat, az utánpótlás nevelésben élen jár, a versenyzők eredményesen szerepelnek itthon és nemzetközi versenyeken egyaránt. A versenyszervezés és versenyrészvétel mellett, a BYC komoly sportdiplomáciai tevékenységet is folytat.

A nagy múltú egyesület nem pusztán a hazai és nemzetközi sportélet egyik kiemelkedő szereplője, hanem a magyarországi kulturális örökség jeles képviselője is. Több mint 150 éves fennállása alatt a Club a balatoni vitorlás- és hajós tradíciók ápolása, továbbvitele mellett a helyi vitorlás közösség, a hazai és a nemzetközi vizes sportok meghatározó szereplőjévé vált, a sport és szabadidős tevékenység mellett jelentős a hazai idegenforgalom népszerűsítésében is. (pl: Kékszalag verseny, Vitorlabontó ünnepség stb.).

BalatonfurediYachtClub3

BalatonfurediYachtClub2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Balatonfüredi Yacht Club

Szakterületi kategória:

sport

Megyei Értéktárba felvéve:

2022. április 28

Felvételre vonatkozó döntés:

18/2022. (IV. 28.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Balatonfüred Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 2.

Telefon:

E-mail:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal:

https://byc.hu/