Skip to main content

Alba Regia Barlangkutató Csoport tevékenysége

AlbaRegiaBarlangkutato

Az Alba Regia Barlangkutató Csoport története 1961-ben kezdődött, amikor Zentai Ferenc az akkori székesfehérvári Ságvári Endre Általános Gép- és Híradásipari Technikum fiatal tanára lelkes kis csapatot verbuvált diákjaiból, akik az iskolai műhelyruhájukat kifordítva, gyertyával a kézben először pillanthattak be a Budai-hegység barlangjainak titokzatos, elttük addig ismeretlen világába. A sok kalandos túra élményétől indíttatva, a barlangász irodalom olvasása közben ébredt fel bennük a vágy valami igazán új, "saját barlang" feltárására, az önálló felfedezésre. Így jutott el a lelkes kis csapat 1962-ben a Tési-fennsíkra, amelynek kutatásával további tevékenysége elválaszthatatlanul összefonódott és kiteljesedett.

Az elmúlt fél évszázad alatt óriási ismeretanyagot gyűjtött össze a csoport a terület földtani viszonyairól, karsztjelenségeiről, egyéb természeti és régészeti értékeiről, így mára tevékenységüknek köszönhetően a terület víznyelőinek kitartó és módszeres feltárásával félszáznál több barlangot ismerünk. A csoport tagjai hatalmas terepmunkával elkészítették a Bakony- és a Vértes-hegység barlangkataszterét is, ennek nyomán az ismert barlangok száma mindkét területen megduplázódott.

A barlangkutató csoport munkája a „Bakony útikalauz” barlangokról szóló fejezete és a „Magyarország fokozottan védett barlangjai” című könyv tési területről megírt ismertetője. 1989-ben Magyarországon rendezték meg a X. Nemzetközi Szpeleológiai Kongresszust, amelynek egyik helyszíne a csoport kutatási területe és barlangkutató bázisa volt. A világ szinte minden részéről érkező szakmai vendégek nagy elismeréssel szóltak az itt folyó tevékenységről.

Az Alba Regia Barlangkutató Csoport hat évtizedes elkötelezett kutató munkája mellett iskolai csoportokkal foglalkozik, a kutatóállomás táborozó kertjében nyaranta több turnusban általános és középiskolás vándortáborok, környezetvédelmi táborok is otthont kapnak a barlangkutató táborok mellett.

A hajdani amatőr fiatalokból álló csoport természetet és múltat egyaránt kutató munkája régiónkban egyedülálló tudományos és ismeretterjesztő tevékenység, amelynek köszönhetően természeti értékeink titkai a nagyvilág elé tárulnak, hiszen a csoport állandó törekvése, hogy ne csak szakmai körökben, hanem szélesebb közéleti fórumokon is népszerűsítse a barlangkutatást és értő, segítő híveket, utánpótlást toborozzon a hazai barlangkutatás ügyének. Számtalan díjnyertes TDK-dolgozat, alkotóifjúság-pályamű és sikeres diplomamunkák egész sora táplálkozott az itt folyó kutatások forrásmunkáiból, így az együttes háttértevékenység lehetőséget nyújtott az egyéni tehetségek kibontakoztatására, és az önmegvalósításra is.

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Alba Regia Barlangkutató Csoport tevékenysége

Szakterületi kategória:

természeti környezet

Megyei Értéktárba felvéve:

2022. április 28

Felvételre vonatkozó döntés:

17/2022. (IV. 28.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Tés Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Tés

Telefon:

E-mail:

Weboldal: